Wednesday, September 21, 2022

Today Current Affairs In English 22 September 2022

 

Today Current Affairs In English 22 September 2022


Question 1:- Which state government has decided to increase the reservation of Scheduled Castes from 6% to 10%?


Answer:- Jharkhand State Government.




Question 2:- Which state government has decided to set up a body like 'NITI Aayog'?


Answer:- Maharashtra State Government.




Question 3:- Which state government has recently launched '512 New Indira Rasoi'?


Answer:- Rajasthan State Government.




Question 4:- Who has signed technology transfer agreement with Biovate for commercial production of Lumpy Skin Disease Vaccine?


Answer:- ICAR.




Question 5:- Which day is celebrated all over the world on 21st September 2022?


Answer :- Rose Day




Question 6:- Which state government has notified 'Nanjarayan Tank' as 'Bird Sanctuary'?


Answer:- Tamil Nadu State Government.




Question 7:- Which has become the first clean Sujal state of India?


Answer:- Andaman and Nicobar.




Question 8:- Super Typhoon Nanmadol recently hit Kyushu, the southernmost main island of which country?


Answer:- Japan.




Question 9:- Which state government has decided to introduce compulsory sports period and 'No Bag Day' in schools?


Answer:- Bihar State Government.




Question 10:- Which policy has been launched by Prime Minister Narendra Modi for business transportation?


Answer:- National Logistics Policy.




Question 11:- The Lieutenant Governor of which union territory has dedicated the 120 feet long national flag to the nation?


Answer:- Jammu and Kashmir.




Question 12:- The new president of SLAM has been elected?


Answer:- Vinod Agarwal.




Question 13:- Who has become the CMD of 'LIC India Limited'?


Answer:- Prasanna Kumar Motupalli.




Question 14:- Recently who has been appointed as a member of IRDAI?


Answer :- Thomas M. Devasia.




Question 15:- Manipur Chief Minister Biren Singh has launched a portal of which name to address the grievances of the public?


Answer :- 'CM da haisi' (Let's inform the CM).




Question 16:- Which is the best content providing channel of Telegram?


down - competition mirror




Question 17- Recently Adobe has acquired Figma Design Platform for how many million dollars?


Answer – 20 million dollars.




Question 18- Recently, where has Army Chief Manoj Pandey inaugurated the Kargil International Marathon?


Answer – Ladakh.




Question 19- Where has the first multiplex been opened in Jammu and Kashmir recently?


Answer – Srinagar.




Question 20- Recently where the Lieutenant Governor has launched the “Community Policing Initiative We Care”?


Answer- New Delhi.




Question 21- Recently, where has launched the “CM The Hansi” portal (informing the Chief Minister) for the grievances of the common people?


Answer – Manipur, Imphal.




Question 22- Recently in which state Adani Green has started 325 MW wind power project?


Answer – Madhya Pradesh.




Question 23- Recently which city of Uttar Pradesh has been declared as the first SCO tourism and cultural capital?


Answer – Varanasi.




Question 24- Recently which state has topped in pending cases in fast track court?


Answer – Uttar Pradesh State.




Question 25- Recently who has been made the Secretary of the Department of Ex-Servicemen Welfare?


Answer- Vijay Kumar (IAS officer).




Question 26- Recently which state has celebrated “Disaster Risk Reduction” day in memory of the devastating earthquake on 18 September?


Answer – Sikkim State.




Question 27- Recently Defense Minister Rajnath Singh is on a three-day official visit to which country?


Answer- Egypt.




Question 28- Recently when has the International Deaf Week started?


Answer – 19 September.




Question 29- Recently which country has emerged as the largest lender to Sri Lanka, overtaking China?


North India.




Question 30- Recently which Bangladesh cricketer has announced his retirement from Test cricket?


Answer: Rubal Hussain.

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes