Showing posts with label Current Affairs. Show all posts
Showing posts with label Current Affairs. Show all posts

Wednesday, September 21, 2022

Today Current Affairs In Hindi 22 September 2022



प्रश्न 1:- किस राज्य सरकार ने अनुसूचित जाति के आरक्षण को 6% से बढ़ाकर 10% करने का फैसला किया है?

उत्तर :- झारखंड राज्य सरकार ने।


प्रश्न 2:- किस राज्य सरकार ने 'नीति आयोग' जैसी एक संस्था का स्थापना करने का फैसला किया है?

उत्तर :- महाराष्ट्र राज्य सरकार ने।


प्रश्न 3:- किस राज्य सरकार ने हाल ही में ‘512 नई इंदिरा रसोइयों’ का शुभारम्भ किया है?

उत्तर :- राजस्थान राज्य सरकार ने।


प्रश्न 4:-  किसने लंपी स्किन रोग के टीके के व्यावसायिक उत्पादन के लिए बायोवेट के साथ प्रौद्योगिकी हस्तांतरण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?

उत्तर :- ICAR ने।


प्रश्न 5:- 21 सितंबर 2022 को पूरे विश्व भर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?

उत्तर :- गुलाब दिवस


प्रश्न 6:- किस राज्य सरकार ने ‘नंजरायण टैंक’ को ‘पक्षी अभ्यारण्य’ के रूप में अधिसूचित किया है?

उत्तर :- तमिलनाडु राज्य सरकार ने।


प्रश्न 7:- भारत का पहला स्वच्छ सुजल प्रदेश कौनसा बना है?

उत्तर :- अंडमान निकोबार।


प्रश्न 8:- सुपर टाइफून नानमाडोल हाल ही में किस देश के सबसे दक्षिणी मुख्य द्वीप क्यूशू से टकराया है?

उत्तर :- जापान।


प्रश्न 9:- किस राज्य सरकार ने स्कूलों में अनिवार्य खेल पीरियड और ‘नो बैग डे’ शुरू करने का फैसला किया है?

उत्तर :- बिहार राज्य सरकार ने।


प्रश्न 10:- बिजनेस ट्रांसपोर्टेशन के लिए प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदीजी द्वारा कौन सी नीति लांच की गई है?

उत्तर :- नेशनल लॉजिस्टिक पॉलिसी।


प्रश्न 11:- किस केंद्र शासित प्रदेश के उपराज्यपाल ने 120 फीट लंबा राष्ट्रीय ध्वज राष्ट्र को समर्पित किया है?

उत्तर :- जम्मू कश्मीर।


प्रश्न 12:- SLAM का नया अध्यक्ष चुना गया है?

उत्तर :- विनोद अग्रवाल।


प्रश्न 13:- ‘LIC इंडिया लिमिटेड’ के CMD कौन बने हैं?

उत्तर :- प्रसन्ना कुमार मोटूपल्ली।


प्रश्न 14:- हाल ही में IRDAI के सदस्य के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

उत्तर :- थॉमस एम. देवसिया।


प्रश्न 15:- मणिपुर के मुख्यमंत्री बीरेन सिंह जी ने जनता की शिकायतों को दूर करने के लिए किस नाम का पोर्टल किया है?

उत्तर :- ‘सीएम दा हैसी’ (आइए सीएम को सूचित करें)।


प्रश्न 16:- टेलीग्राम का सबसे अच्छा कंटेंट देने वाला चैनल है?

उतर - प्रतियोगिता दर्पण


प्रश्न 17- हाल ही में एडोब ने फिग्मा डिजाइन प्लेटफार्म का कितने मिलियन डॉलर में अधिग्रहण किया है?

उत्तर – 20 मिलियन डॉलर।


प्रश्न 18- हाल ही में सेना प्रमुख मनोज पांडे ने कारगिल इंटरनेशनल मैराथन का उद्घाटन कहां किया है ?

उत्तर – लद्दाख।


प्रश्न 19- हाल ही में जम्मू कश्मीर में कहां पहला मल्टीप्लेक्स खोला गया है?

उत्तर- श्रीनगर।


प्रश्न 20- हाल ही में कहां उपराज्यपाल ने “कम्युनिटी पुलिसिंग पहल वी केयर” प्रारंभ की है?

उत्तर- नई दिल्ली।


प्रश्न 21- हाल ही में कहां आम लोगों की शिकायतों के लिए “CM द हैंसी” पोर्टल ( मुख्यमंत्री को सूचित करना) का शुभारंभ किया है ?

उत्तर – मणिपुर, इंफाल।


प्रश्न 22- हाल ही में अदानी ग्रीन ने किस राज्य में 325 मेगावाट की पवन ऊर्जा परियोजना प्रारंभ की है ?

उत्तर – मध्य प्रदेश।


प्रश्न 23- हाल ही में उत्तर प्रदेश के किस शहर को पहली SCO पर्यटन और सांस्कृतिक राजधानी घोषित किया गया है?

उत्तर – वाराणसी।


प्रश्न 24- हाल ही में फास्ट ट्रैक न्यायालय में लंबित मुकदमों में कौन सा राज्य शीर्ष पर रहा है ?

उत्तर – उत्तर प्रदेश राज्य।


प्रश्न 25- हाल ही में भूतपूर्व सैनिक कल्याण विभाग के सचिव किसको बनाया गया है ?

उत्तर- विजय कुमार (आईएएस अधिकारी)।


प्रश्न 26- हाल ही में किस राज्य ने 18 सितंबर को विनाशकारी भूकंप की याद में “आपदा जोखिम न्यूनीकरण” दिवस मनाया है?

उत्तर- सिक्किम राज्य।


प्रश्न 27- हाल ही में रक्षा मंत्री राजनाथ सिंह किस देश की तीन दिवसीय आधिकारिक यात्रा पर है ?

उत्तर- मिस्त्र (Egypt)।


प्रश्न 28- हाल ही में अंतरराष्ट्रीय बधिर सप्ताह कब से प्रारंभ हुआ है?

उत्तर – 19 सितंबर।


प्रश्न 29- हाल ही में चीन को पीछे छोड़कर कौन सा देश श्रीलंका के सबसे बड़े ऋण दाता के रूप में उभरा है?

उत्तर – भारत।


प्रश्न 30- हाल ही में बांग्लादेश के किस क्रिकेटर ने टेस्ट क्रिकेट से संन्यास की घोषणा की है ?

उत्तर- रूबल हुसैन।

Monday, September 19, 2022

Today Current Affairs 21 September 2022

 

Today Current Affairs 21 September 2022


Question 1:- Who has become the new CEO of CSB Bank Limited?

Answer:- Pralay Mandal.👈


Question 2:- Which Union Minister has addressed the 75th Annual General Meeting of the Indian Banks Association in Mumbai?

Answer:- Finance Minister Nirmala Sitharaman ji.👈


Question 3:- Which country's Prime Minister Magdalena Anderson has announced her resignation?

Answer: Sweden.👈


Question 4: - Which country's tennis player Roger Federer has announced his retirement?

Answer:- Switzerland.👈


Question 5:- Which day is celebrated all over the world on 19th September 2022?

Answer :- International Dialogue like Pirate Day.👈


Question 6:- Who has given permission for invoicing, payment and settlement of trade in rupees?

Answer:- Central Government.👈


Question 7:- In which national park 8 cheetahs brought from Namibia have been released?

Answer: - In the Kuno National Park of the state of Madhya Pradesh.👈


Question 8:- Which commission has recently launched BLO e-magazine?

Answer:- Election Commission of India.👈


Question 9:- Which country's former umpire 'Asad Rauf' has passed away recently?

Answer:- Pakistan.👈


Question 10:- Which country has assumed the presidency of SCO to host the SCO Summit in 2023?

Answer:- India.👈


Question 11:- Which state government has started "State Wide Cleanliness Hi Seva Abhiyan"?

Answer:- Chhattisgarh State Government.👈


Question 12:- Who has reduced windfall tax on domestic crude oil, ATF, diesel exports?

Answer:- Central Government.👈


Question 13:- Which country will organize the 9th session of the governing body of the International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture?

Answer :- By India.👈


Question 14: - According to the recent report, who has become the second richest person in the world?

Answer:- Gautam Adani of India.👈


Question 15:- Which state will make a law to make Kannada language compulsory?

Answer :- Karnataka State.👈

Today Current Affairs 20 September 2022

 


20 September 2022 Current Affairs


Question 1: Which country has recently announced a $ 600 million arms package to Ukraine?

North America.👈


Question 2: Who has recently authored the book 'Ambedkar and Modi: Reformers Ideas Performers Implementation'?

Answer: Ilaiyaraja.👈


Question 3: Where was the conference on 'Emerging Law Issues' inaugurated recently?

Answer – Rajasthan👈


Question 4: Where scientists have prepared a new method to give TB vaccine?

Answer – IISc Bangalore.👈


Question 5: Who has become the '76th Chess Grandmaster' of India recently?

Answer: Pranav Anand.👈


Question 6: Which state government has decided to implement the remaining allowances of the 7th Pay Commission?

Answer – Gujarat.👈


Question 7: Which country's Navy has recently conducted the Kakadu 2022 military exercise?

Answer – Australia.👈


Question 8: Which state government has announced to name its secretariat after 'Dr B R Ambedkar'?

Answer – Telangana.👈


Sunday, September 18, 2022

Today Current Affairs 19 September 2022


Today Current Affairs


Today Current Affairs


Date :- 18/ September (09) /2022


World Patient Safety Day – 17 September

International Red Panda Day — September 17 (third Saturday of September)

World Cleaning Day — 17 September (3rd Saturday of September)


1. Which city became the first to implement “Digital Addressing System”? – – Indore✔


2. Where will the “First Forestry University of India” be established? - - Telangana✔

Key facts related to Telangana

» Capital – Hyderabad

» Established – 2 June 2014

» Lok Sabha — 17, » Rajya Sabha — 7,

» Legislative Assembly - 119

» High Court — Hyderabad High Court


National Park / Wildlife Sanctuary (Telangana)

» Kavala Wildlife Sanctuary (Tiger Reserve),

» Pakhal Wildlife Sanctuary.


GI Tags (Telangana)

» towel handkerchief,

» Adilabad Dokra (Metal Craft).


3. Who has been elected as the member of 'Asia Pacific Forum'? – – Arun Mishra✔


4. Which state government will take permission from the Supreme Court to kill violent dogs? - - Kerala✔

Key facts about Kerala

» Capital – Thiruvananthapuram

» Established – 31 October 1956

» Lok Sabha — 20, » Rajya Sabha — 9,

» Legislative Assembly - 140

» High Court - Kerala High Court


National Park / Wildlife Sanctuary (Kerala)

» Periyar National Park (Tiger Reserve),

» Parambikulan Wildlife Sanctuary (Tiger Reserve),

» Silent Valley National Park,

» Ernakulam National Park,

» Idukki Wildlife Sanctuary


Major Lake (Kerala)

• Periyar Lake • Vembanad Lake • Ashtamudi Lake


Major Folk Dance (Kerala)

• Mohiniyattam • Kathakali • Thulal

• Padayuni • Kali Attam


GI Tags (Kerala)

» Tirur betel leaf,

» marayur jaggery,

» Wayanad Robusta Coffee.


Kerala is known as "Garden of Torches".


5. Who was appointed as the next Ambassador of India to Japan? – – Sibby George✔


6. Which state government has launched its “First Cinema Tourism Policy 2022” for the film industry? - - Gujarat✔


Key facts related to Gujarat

» Capital – Gandhinagar

» Established – 1 May 1960

» Lok Sabha — 26, » Rajya Sabha — 11,

» Legislative Assembly - 182

» High Court - Gujarat High Court


National Park / Wildlife Sanctuary (Gujarat)

" Gir National Park,

» Nal Sarovar Wildlife Sanctuary.


Major Folk Dance (Gujarat)

• Dandiya • Garba • Rasleela • Panihari


GI Tags ( Gujarat ) » Pethapur Block Printing


7. Who became the first black woman to receive 'Twice Emmy Award' for Lead Actress in a Drama Series? – – Zendaya✔


8. Which state government has launched “ART Dispensation Center in 6 Central Jail”? - - Assam✔

Key facts related to Assam

» Capital – Dispur

» Formation - 15 August 1947

» Lok Sabha — 14, » Rajya Sabha — 7,

» Legislative Assembly - 126

» High Court - Guwahati High Court


National Park / Wildlife Sanctuary (Assam)

» Manas National Park (Tiger Reserve),

» Kaziranga National Park (Tiger Reserve),

» Nemeri National Park (Tiger Reserve),

» Orang National Park (Tiger Reserve),

» Dehing Patkai Wildlife Sanctuary (to be converted into a national park),

» Poba Reserve Forest (will be converted into a wildlife sanctuary),

» Dibru Saikhowa National Park,


Major Folk Dance (Assam)

• Bihu • Nettle • Ankiya Naat • Satriya


Major Festivals/Festivals (Assam)

» Wanchua Festival,

» kati bihu festival,


GI Tags (Assam)

» Kaji Nemu (Lemon) » Boxol Rice

» Tezpur Litchi » Judima Liquor


Only "Golden Tiger" found in Kaziranga National Park.


9. Who will be appointed as the 'Attorney General of India' for the second time? – – Mukul Rohatgi✔


10. Which country has won the title of “SAFF U-17 Championship”? - - India✔

SAFF — South Asian football federation

18 September Current Affairs In Hindi

 18 सितंबर 2022 करेंट अफेयर्स हिंदी 

18 September Current Affairs In Hindi


Question 1: हाल ही में भारतीय मूल की शेफाली राजदान को नीदरलैंड में किस देश की राजदूत नियुक्त किया गया है?

उत्तरी अमेरिका।✔


Question 2: हाल ही में अहमदाबाद मेडिकल कॉलेज का नाम किसके नाम पर रखा गया है?

उत्तर- नरेंद्र मोदी।✔


Question 3: हाल ही में कौन सा देश 'एससीओ सिख शिखर सम्मेलन 2022' की मेजबानी कर रहा है?

उत्तर- उज्बेकिस्तान।✔


Question 4: हाल ही में किसने रामकृष्ण मिशन के 'जागृति कार्यक्रम' की शुरुआत की है?

उत्तर-धर्मेंद्र प्रधान।✔


Question 5: हाल ही में किस राज्य सरकार ने SC, ST और अन्य के लिए आरक्षण को बढ़ाकर 77% कर दिया है?

उत्तर-झारखंड।✔


Question 6: हाल ही में किस राज्य में 'मुख्यमंत्री नाश्ता योजना' शुरू की गई है?

उत्तर – तमिलनाडु।✔


Question 7: हाल ही में भारत का सबसे मूल्यवान ब्रांड कौन सा बन गया है?

उत्तर- टीसीएस।✔


Question 8: हाल ही में 'SAFF U-17' का खिताब किसने जीता है?

उत्तर भारत।✔

What is Digi Yatra

 

"Digi - Travel"

What is Digi Yatra


Recently, a meeting of the Consultative Committee of the Ministry of Civil Aviation was held in New Delhi to discuss the “DIGI YATRA” project.


What is Digi Yatra?


introduction:-


The project has been envisaged to ensure a contactless, seamless travel process of passengers at airports based on Face Recognition System (FRT).

The basic idea of ​​this project is that any passenger can pass through various check points without any paperwork or contact. For this, his facial features will be used, which will establish his identity, which will be directly linked to his boarding pass.

It provides a decentralized mobile wallet based identity management platform which is also affordable and also addresses the privacy/data security issues in the implementation of Digi Yatra.


Digi Yatra Foundation:-


It was incorporated in the year 2019 as a Joint Venture Company under Section 8 of the Companies Act, 2013.

This foundation was created with the objective of creating Digi Yatra Central Ecosystem (DYCE).

Digi Yatra Foundation will be a pan-India entity and custodian of the passenger ID verification process.

It will also develop consensus among aviation stakeholders in India.

It will also define norms for compliance and guidelines for local airport systems.


Implementation:-


In the first phase, Digi Yatra is proposed to be launched at two airports at Varanasi and Bangalore in August 2022 and at five airports at Pune, Vijayawada, Kolkata, Delhi and Hyderabad by March next year.

The Airports Authority of India (AAI) will identify the airports where Digi Yatra will be implemented in a phased manner.


Purpose of Digi Yatra:-


Enhancing the passenger experience and providing a simple and easy experience to all air travelers.

Achieving better throughput through existing infrastructure using a "digital framework".

Low cost operation.

Digitizing the existing manual processes and bringing in better efficiency.

Enhancing safety standards and improving the performance of existing systems.

Rollout of "Digi Yatra" system with a strong verifiable digital "ID" like Aadhaar issued by the Government.


Friday, September 16, 2022

18 September Current Affairs 2022


18 September Current Affairs 2022


1. World Ozone Layer Protection Day — 16 September


2. Which state government has increased the minimum wage by 67%? – – Sikkim

Key facts about Sikkim

» Capital – Gangtok

» Established – 15 May 1975

» Lok Sabha — 1, » Rajya Sabha — 1,

» Legislative Assembly - 32

» High Court - Sikkim High Court


GI Tags ( Sikkim ) » nugget khurshini chili


3. Which Zoological Park has been recognized as the 'Best Zoo' of the country? – – Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park


4. In which state will the world's largest Harappan Culture Museum be established? - - Haryana

Key facts related to Haryana

» Capital – Chandigarh

» Established – 1 November 1966

» Lok Sabha — 10, » Rajya Sabha — 5,

» Legislative Assembly - 90

» High Court - Punjab and Haryana High Court


National Park / Wildlife Sanctuary (Haryana)

» Sultanpur Lake Sanctuary,

» Kalesar National Park


Major Folk Dance (Haryana)

» Bhangra » Giddha


5. 'Joao Lourenço' has been elected for the second time as the President of which country? – – Angola


6. Who was selected for the “ICC Player of the Month” for the month of August? – – Sikandar Raza (Zimbabwe) Tahlia McGa (Australia)

^ ICC — International Cricket Council.

» Best Channel - Competition Darpan

» Establishment — 15 June 1909

» Headquarters — Dubai, United Arab Emirates

» Chairman — Greg Barkley » CEO — Manu Sawhney

» Member - 108


7. Harlem city became the first city in which country to ban meat advertising? - - Netherlands


8. “Chief Minister Govansh Mobile Medical Scheme” is being launched by which state government? – – Chhattisgarh

Key facts related to Chhattisgarh

» Capital – Raipur

» Formation — 1 November 2000

» Lok Sabha — 11, » Rajya Sabha — 5,

» Legislative Assembly - 90

» High Court - Chhattisgarh High Court, Bilaspur


National Park / Wildlife Sanctuary (Chhattisgarh)

» Indravati National Park (Tiger Reserve),

» Achanakmar National Park (Tiger Reserve),

» Udanti Sitanadi Wildlife Sanctuary (Tiger Reserve)


Major Folk Dance (Chhattisgarh)

• Jhumar • Karma • Dagla • Pandwani

• Pali • Nava Rani • Diwari


GI Tags ( Chhattisgarh ) » Jeeraful Rice


9. Which IIT has partnered with IBM to promote 'Quantum Computering' in India? – – IIT Madras


IBM — International Business Machines Corporation

» Headquarters — United States

» Establishment — 16 June 1911


10. Who has been appointed as the CEO of the Indian unit by American Express? – – Sanjay Khanna

Top headlines: 17 September 2022

 

Top headlines: 17 September 2022

Top headlines: 16 September 2022


1. Ambedkar & Modi - Reformers Ideas Performers Implementation Released

2. Signing of a tripartite peace agreement between the Union Government, the Government of Assam and eight tribal groups

3. Prime Minister Narendra Modi congratulates Joao Manuel Goncalves Lourenco on being elected the President of Angola

4. An MoU was signed between Leh Hill Council, Solar Energy Corporation of India and Golden Mile Learning

5. Indian Navy resumes training of NCC cadets in Ganderbal district of Kashmir after 33 years

6. Online Portal “e-Bal Nidan” revamped for redressal of grievances against violation of child rights

7. Shri Dharmendra Pradhan launches 'Jagruti' program of Ramakrishna Mission

8. MoS Chandrashekhar to Launch India's First Lithium Cell Production Plant in Tirupati

9. Tribes of 5 states included in Scheduled Tribes (ST)

10. Gujarat Chief Minister launched the state's first cinema tourism policy for film industries - 2022

11. IRCTC to start Navratri Special Tourist Train

12. Competition Darpan is the best content provider of Telegram.

13. Border Security Force ready to deploy women camel contingent along Indo-Pakistan border in Rajasthan and Gujarat

14. Bank Of Maharashtra Raises Rs 710 Crore Through Bonds

15. HDFC Bank Issues India's First Electronic Bank Guarantee

16. IBM and IIT Madras Collaborate to Promote Quantum Computing in India

17. Uttar Pradesh tops in India, 8462 lakes developed under Mission Amrit Sarovar

18. Fierce conflict continues between Armenia and Azerbaijan

19. Tennis Player Roger Federer Announces Retirement

20. NITI Aayog hosted the first Zero Forum in New Delhi.

21. INS Satpura arrived in Darwin to participate in the multinational exercise KAKADU-2022.

22. Mastermind of shell companies with Chinese links arrested by SFIO.

23. Vinesh Phogat won bronze medal at the World Wrestling Championships in Serbia.

24. The Indian Institute of Technology, Madras (IIT-Madras) has become the first Indian institute to join the IBM Quantum Network.

25. HDFC Bank has become the first bank in India to issue Electric Bank Guarantee (e-BG) in partnership with NESL.

26. FAO and WFP jointly published a report titled “Crop and Food Security Assessment Mission (CFSAM)”.

27. NSDF signs MoU with NTPC and REC for development of sports.

28. Union Health Minister Mansukh Mandaviya will inaugurate the Blood Donation Amrit Mahotsav.

29. Occupancy rate in prisons has increased in 2021 as compared to the previous year: Prison Statistics India 2021 report.

30. IBA recommends setting up of testing laboratories in all states to achieve the Sustainable (SATAT) target.

31. ISRO is developing intelligent geostationary communication satellite.

32. The Union Cabinet approved the proposal to include the tribes of five states in the ST category.

17 September Current Affairs 2022


17 September Current Affairs 2022

Q. 1. When is the World Ozone Day observed every year?

Ans. 16 September - Every year on 16 September, World Ozone Day is celebrated with the aim of making people aware of the need for the ozone layer. The ozone layer protects the earth from the harmful rays of the sun.


Q. 2. Which state is on the first place under Amrit Sarovar Yojana?

Ans. Uttar Pradesh - The state of Uttar Pradesh has stood first in the country in the Amrit Sarovar scheme launched by the Government of India for the purpose of water conservation and harvesting. A total of 8462 lakes have been constructed in the state of Uttar Pradesh under the dream project of the Prime Minister of India, Narendra Modi, Amrit Sarovar.


Q. 3. In which state the largest museum of Harappan culture is being built at a cost of Rs.32 crore?

Ans. Haryana - Rakhigarhi, located in Narnaund sub-division of Hisar district of Haryana, where the work of the International Museum will be completed in one and a half years. A state-of-the-art museum is being built here at a cost of about Rs 32 crore.


Q. 4. Southern Rice Black-streaked Dwarf Virus (SRBSDV) has recently been found in the fields of Punjab or the virus belongs to which genus species?

Ans. Physivirus family - srbsdv virus found in China for the first time recently found in the fields of the Indian state of Punjab. It is a non-enveloped icosahedral virus with a genome of 10 double-stranded ribonucleic acid RNA segments, which The genus is a genus of the Physivirus family (Reoviridae).


Q. 5. In which country Independence Day is celebrated on 16th September?

Ans. Papua New Guinea - Independence Day is celebrated in Papua New Guinea on 16 September. Papua New Guinea commemorates independence from Australia on 16 September 1975.


Q. 6. Which country has won the South Asian Football Federation (SAIF) Under-17 Championship title?

Ans. India - India recently won the South Asian Football Federation (SAIF) U-17 Championship title by defeating Nepal 4-0 in the final.


Q. 7. Indian cricketer who has become the first cricketer to have 50 million followers on Twitter?

Ans. Virat Kohli - Having 50 million followers on Twitter, Virat Kohli has become the first cricketer whose Twitter followers have become so much.


Q. 8. The third bank of the country which recently became the third bank to reach the 5 crore market cap club?

Ans. SBI - SBI Bank is the third bank in the country to reach the market cap club of 5 crores. Before this bank, HDFC Bank and ICICI Bank have achieved this feat.


Q. 9. Malaysia Day is celebrated on which date in September?

Ans. 16 September - Malaysian Federation was established on 16 September 1963, to commemorate this, every year 16 September is celebrated as Malaysia Day.


Q. 10. Magdalena Anderson has recently announced the resignation of which of her ministerial posts?

Ans. Prime Minister - Sweden's Prime Minister Magdalena Andersson recently announced her resignation from the post of Prime Minister after losing the prime ministerial election.


Q. 11. Recently which Pakistani former cricket umpire passed away at the age of 66

Ans. Asad Rauf - Recently, former umpire of the International Cricket Council (ICC) Elite Panel, Asad Rauf of Pakistan passed away at the age of 66.

Thursday, September 15, 2022

16 September Current Affairs 2022




Question 1:- Which country's 'Harlem city' has become the first city to ban meat advertisements?

Answer:- Haarlem city of Netherlands country.


Question 2:- Who has recently won the award for "Best Actress at the Emmy Awards 2022"?

Answer:- Zendaya.


Question 3:- Which countries have completed the decommissioning process in the Gogra Heights-Hot Springs area near Patrolling Point-15 in the Eastern Ladakh sector?

Answer:- India and China.


Question 4:- Which state government has launched 'Mukhyamantri Govansh Mobile Medical Scheme'?

Answer:- Chhattisgarh State Government.


Question 5:- Which day is celebrated all over the world on 15th September 2022?

Answer: International Day of Democracy.


Question 6:- Which Union Minister has recently released the 'National List of Essential Medicines 2022'?

Answer:- Mansukh Mandaviya ji.


Question 7:- Which state government schools will celebrate wellness day every Tuesday from now on?

Answer:- Jharkhand State.


Question 8:- In which state the world's largest Harappan Culture Museum will be established?

Answer:- In Haryana.


Question 9:- Which country will assume the presidency of G20 for one year from 1st December 2022?

Answer:- India is my beloved country.


Question 10:- The fifth steel frigate of Project 17A of the Indian Navy has been launched in Mumbai, what is its name?

Answer:- INS Taragiri.


Question 11: - In which state the first "Raja Chilli Festival" has been celebrated?

Answer:- In Nagaland.


Question 12:- CB George has been appointed as the Ambassador of India to which country?

Answer:- Japan.


Question 13:- Recently who has become the new monarch of the country of Britain?

Answer :- Kings Charles - III.


Question 14:- Who has been appointed as the CEO of the Indian unit by American Express?

Answer:- Sanjay Khanna.


Question 15:- Vedanta Limited and who has signed an agreement to set up a semiconductor manufacturing unit in Gujarat?

Answer: Foxconn Group of Taiwan.


Question 16:- Which is the best content providing channel of Telegram?

down - competition mirror


Question 17: Who has been recently appointed as the CEO of the Indian unit by American Express?

Answer- Sanjay Khanna.


Question 18: In which city will Reliance Company build the world's largest carbon fiber plant by 2025?

Answer – Gujarat.


Question 19: Where was the first Raja Chilli Festival celebrated recently?

Answer – Nagaland.


Question 20: Who has released the 'National List of Essential Medicines 2022' recently?

Answer: Mansukh Mandaviya.


Question 21: CB George has recently been appointed as the Ambassador of India to which country?

Answer – Japan.


Question 22: Which state government is starting 'Mukhyamantri Govansh Mobile Medical Scheme'?

Answer- Chhattisgarh.


Question 23: Who has been appointed as the chairman of Naira Energy recently?

Answer- Prasad's Panikkar.


Question 24: Which Cambodian psychiatrist was recently honored with the 64th Ramon Magsaysay Award 2022?

Answer- Sothiara Chhim.


Question 25: Javier Marias has passed away recently, what was he by profession?

Answer: Author.


Question 26: Where will the world's largest Harappan Culture Museum be set up recently?

Answer- Haryana.


Question 27: Recently which state government has increased the compensation for the dependents of forest martyrs?

Answer – Karnataka.


Question 28: Who has won the recently held 'US Open 2022 men's singles title'?

Answer: Carlos Alcaraz.


Question 29: Who has won the Italian F1 Grand Prix recently?

Answer- Max Verstappen.


Question 30: Which country has declared itself as 'Nuclear Rich Country' recently?

North- North Korea.

Wednesday, September 14, 2022

15 September Current Affairs

 15 September Current Affairs


Q 1. A new book titled “Will Power: The Inside Story of the Incredible Turnaround in Indian Women's Hockey” which will be launched in September 2022 was authored by?

Ans. Sjoerd Marin - A new book titled "Will Power: The Inside Story of the Incredible Turnaround in Indian Women's Hockey" by former Dutch field hockey player and former Indian women's hockey coach, Sjoerd Marin. The book, published by HarperCollins Publishers India, will be launched in September 2022 this year.


Q 2. Recently which Indian Bollywood actor has been appointed by UAE's 'Burjeel Holdings' company as its brand ambassador?

Ans. Shah Rukh Khan - Actor Shah Rukh Khan has been appointed as its brand ambassador by Burjeel Holdings, a leading private healthcare provider in the United Arab Emirates (UAE) and MENA (West Asia and North Africa) region.


Q 3. When is Engineer's Day celebrated in India?

Ans. 15 September - The day of 15 September is celebrated every year as Engineers Day in the country. This day is dedicated to the country's great engineer and Bharat Ratna awardee and honored Mokshagundam Visvesvaraya.


Q 4. Which Indian cricketer has recently retired from all forms of cricket?

Ans. Robin Uthappa - The wicket-keeper batsman of India's ODI and T20 cricket team, Robin Uthappa recently announced his retirement from all forms of cricket. Robin played the last match for India in the year 2015.


Q 5. International Day of Democracy is celebrated on which date in September?

Ans. International Day of Democracy is celebrated all over the world every year on 15 September – 15 September. A resolution was passed in the United Nations General Assembly in the year 2007 for this special day.


Q 6. What is this campaign related to, recently started in Bhilwara under the ongoing 'War Campaign for Shuddha' in Rajasthan?

Ans. Adulteration in mines - Rajasthan Gehlot government will take strict action against those who play with health if anyone dares to mix milk and milk products, sweets, spices, ghee-oil and other food items under the war campaign for pure Will do


Q 7. Which cyclist recently broke the old record 35.32 hours by completing a distance of 475 kms from Leh to Manali in 29.18 hours 21 seconds?

Ans. Adil Teli - Guinness Book of World Record holder cyclist Adil Teli recently set another record by covering a distance of 475 km from Leh to Manali in 29.18 hours 21 seconds. Along with this, he has also broken the old record of 35.32 hours.


Q 8. According to the latest rankings released recently by the ICC, what is the position of batsman Virat Kohli?

Ans. 15th - According to the recently released new rankings by the ICC, Virat Kohli's T20 ranking has improved by 14 places and now he has come to the 15th position with 599 ranking points.

past

14 September Current Affairs

 

14 September Current Affairs


Q1. When is Hindi Diwas celebrated every year?

Ans. 14 September - 14 September is celebrated as Hindi Diwas. Hindi language got the status of official language on September 14, 1949. On this occasion, students are told about the importance and history of Hindi Diwas.


Q2. In which broadcast commentary will be done in Hindi language for the first time?

Ans. LaLiga - For the first time in the 2022-23 season of Spain's premier football league LaLiga, the first 'El Clasico' match played between Real Madrid and FC Barcelona will be broadcast with Hindi commentary.


Q3. Which state will host Ranji Trophy matches for the first time in December 2022?

Ans. Sikkim- Sikkim state will host Ranji Trophy matches for the first time in December 2022. The Cooch Behar Trophy match against Assam will be the first major home match in Sikkim on 12 November.


Q4. Which state government has launched 'Olympian Balbir Singh Senior Stipend Scheme' for national medal winning sportspersons?

Ans. Punjab Government- Punjab Government has decided to start Olympian Balbir Singh Senior Stipend Scheme to encourage and encourage sportspersons in the sports world to compete at international level.


Q5. With which multilingual app India Post Payments Bank entered into an agreement to promote financial literacy?

Ans. Micro-blogging platform Ku App - India Post Payments Bank (IPPB) of the Indian Postal Department has recently entered into an agreement with India's own multilingual micro-blogging platform Ku App.


Q6. Which exercise was recently conducted jointly by Indian Army's Kharga Corps and Air Force in Punjab?

Ans. 'Gagan Strike'- Both Indian Army's Kharga Corps and Air Force have conducted a joint exercise 'Gagan Strike' in the state of Punjab. Attack helicopters were deployed to support the ground troops involved in the exercise.


Q7. Which famous French film director passed away recently at the age of 91?

Ans. Jean-Luc Godard- Famous French director Jean-Luc Godard passed away recently at the age of 91. He brought a revolutionary change in popular cinema in the 1960s with his first film 'Breathless'.


Q8. Who has been appointed as MD and CEO by the private sector post harvest agriculture management company National Commodities Management Services Limited (NCML) India recently?

Ans. Sanjay Gupta- The Board of Directors of National Commodities Management Services Limited (NCML) India, a private sector post harvest agriculture management company, recently appointed Sanjay Gupta as the Managing Director and Chief Executive Officer (CEO) of the company.


Q9. Who has been appointed as the CEO of American Express Banking Corporation, its Indian arm AEBC India?

Ans. Sanjay Khanna- Recently Sanjay Khanna has been appointed by American Express Banking Corporation (AEBC) as the Chief Executive Officer (CEO) and Regional Manager of its Indian arm AEBC India.

Tuesday, September 13, 2022

14 September 2022 Current Affairs

14 September 2022 Current Affairs


Question 1: Which country has recently announced $ 02 billion military aid for European countries?

North America.


Question 2: The Chief Minister of which state has recently unveiled the 'Cinematic Tourism Policy'?

Answer – Gujarat.


Question 3: Recently by whom the book 'Forging Metal: Nripendra Rao The Pennar Story' has been released?

Answer – Pawan C Lal.


Question 4: The Union Environment Ministry has recently approved a new Coastal Zone Management Plan for which state?

Answer – Karnataka.


Question 5: Recently in which state India's easternmost military garrison has been named after General Bipin Rawat?

Answer – Arunachal Pradesh.


Question 6: Where has the National Conference on 'Sustainable Coastal Management' been organized in India recently?

Answer – Odisha.


Question 7: In which district of Rajasthan will the world's first Sanskar Kendra be opened?

Answer – Jhunjhunu.


Question 8: Where has Piyush Goyal addressed the US India Strategic Partnership Forum recently?

Answer – Los Angeles.

Friday, September 9, 2022

10th September 2022 Current Affairs

 

Human Development Index

10th September 2022 Current Affairs


The United Nations Development Program published Human Development Report 2021-22. According to this report, India is ranked 132 out of 191 countries. This is the first time in three decades that India has faced a decline scores for two consecutive years. This happened because of the COVID pandemic

There are also four indicators in this report to measure each country's ranking. These

indicators are listed below:

Life expectancy at birth

Middle years of schooling

Expected years of schooling

Gross national income per capita


• Among India's neighbors Sri Lanka (73rd), China (79th), Bangladesh (129th) and Bhutan (127th) are ranked above India, while Pakistan (161st), Nepal (143rd) and Myanmar (149th) they are worse off.

• Last four: Central African Republic (188), Niger (189), Chad (190), South Sudan (191)


Neeraj Chopra became the first Indian to win the 2022 Zurich Diamond League



Gold medalist javelin thrower Neeraj Chopra has becoming the first Indian to win the prestigious

Diamond League Zurich Final 2022 in Switzerland with a best throw of 88.44 m. While Olympic silver medalist Jakub Vadlejch from

The Czech Republic finished second with the best throwing 86.94m.

Julian Weber from Germany was third with the best result 83.73 meters.

He was also awarded a $30,000 prize and a wild card for the 2023 World Athletics

Championship in Hungary.


The longest-reigning British monarch, Queen Elizabeth II, has died



• The longest reigning royal of the United Kingdom and among the world's longest-reigning monarchs history, Queen Elizabeth II died at the age of 96.

• She ascended the throne in 1952.

• In , she became the longest-serving monarch of the United Kingdom 2015 when she broke Queen's record Victoria (1837 to 1901).

• Charles III. (73) became King of the United Kingdom and the head of state of 14 other areas including Australia, Canada and New Zealand.

• His wife Camilla becomes queen consort.

• Just on Tuesday, the Queen had a ceremonial

appointed the country's 56th Prime Minister Liz

Truss — 15. in her reign.

Wednesday, September 7, 2022

Who has been appointed because the Senior Director of Cyril Amarchand Mangaldas?

 


Que:Who has been appointed because the Senior Director of Cyril Amarchand Mangaldas?

Answer: Bose okay Varghese



Bose k. Varghese has joined Cyril Amarchand Mangaldas (cam) as a Senior Director - ESG exercise. 

Varghese has over 32 years of experience. earlier than joining the company, he became with Infosys restricted as 

Head of inexperienced projects from 2015, wherein he changed into coping with one in all the biggest corporate sustainability/ESG and weather trade programs within the world.

Cyril Amarchand Mangaldas is a full carrier Indian regulation firm, with its headquarters in Mumbai, India. The company came into lifestyles on may eleven, 2015

World Physical Therapy Day

 

World Physical Therapy Day

It is a day to raise awareness about physiotherapists who play a vital role in keeping people active and healthy.

The day was selected in 1996. The World Confederation for Physical Therapy (WCPT) was founded on this day in 1951 to honour and emphasise the hardwork of the physiotherapists, and their vital role in restoring the health of patients through various physiotherapies tailor-made to suit individual patient’s requirements.



Physical therapy's first documented account is from the old master of medicines- Hippocrates. In the year 460 BC, Hippocrates introduced the idea of manual manipulation for pain relief.

Per Henrik Ling, known as the ‘Father of Swedish Gymnastics,’ created the Royal Central Institute of Gymnastics (RCIG) in 1813 for massage, manipulation, and exercise. In 1887, Sweden’s National Board of Health and Welfare granted physical therapists official registration.

Rewritten Content:
it's far a day to raise consciousness about physiotherapists who play a essential position in preserving human beings energetic and healthful.
The day changed into selected in 1996. the arena Confederation for physical remedy (WCPT) was based on this day in 1951 to honour and emphasise the hardwork of the physiotherapists, and their critical position in restoring the fitness of sufferers via various physiotherapies c498ca6ac814ba2a0e6fddbf2ba4d831 to in shape character patient’s requirements.
bodily remedy's first documented account is from the antique master of drug treatments- Hippocrates. inside the year 460 BC, Hippocrates delivered the concept of guide manipulation for ache comfort.
according to Henrik Ling, known as the ‘Father of Swedish Gymnastics,’ created the Royal vital Institute of Gymnastics (RCIG) in 1813 for rubdown, manipulation, and exercising. In 1887, Sweden’s country wide Board of health and Welfare granted bodily therapists official registration.

PM Narendra Modi announces PM-SHRI Yojana

 

PM-SHRI Yojana

 On September 05, 2022, Prime Minister Narendra Modi has announced a new initiative named PM-SHRI (PM School for Rising India). It will be a laboratory for the new National Education Policy (NEP) and a total of 14,500 schools will be upgraded under the first phase.

 Pradhan Mantri School for Rising India (PM-SHRI) Yojana

 It is a centrally sponsored scheme for the up-gradation and development of more than 14500 schools across the country. It aims to strengthen existing schools selected from amongst the schools managed by the Central Government/State/UT 

Government/Local Bodies. It will showcase all the components of National Education Policy 2020 and act as exemplary schools and also provide training to other schools in its vicinity.

 These schools will not only aim at qualitative teaching, learning and cognitive development, but will also create holistic and all-round individuals equipped with key skills of the 21st century. 

 The pedagogy adopted in these schools will be more experiential, holistic, integrated, game/toy based, inquiry-driven, discovery-oriented, learner-centred, discussion-based, flexible and enjoyable. The focus will be on achieving proficiency in each child's learning outcomes in each class.

 Assessment at all levels will be based on conceptual understanding and ability and application of knowledge in real life situations. These schools will be equipped with modern infrastructure including laboratories, smart classrooms, libraries, sports equipments, art rooms etc which are inclusive and accessible. These schools will also be developed as green schools with integration of water conservation, waste recycling, energy efficient infrastructure and organic lifestyle in the curriculum.

2023 will be celebrated as International Year of Millets

 

International Year of Millets

 On September 2022, the Ministry of Women and Child Development is organizing the fifth National Nutrition Month across the country. This year on the occasion of Poshan Maah, Padma Shri awardee Dr. Chandrakant S. Pandav, famous as the Iodine Man of India, has discussed theimportance of coarse grains in the fight against malnutrition in India. 

He said that coarse grains have been included in the traditional diet of India and now they are getting international recognition as 2023 will be celebrated as the International Year of Millets.

 Dr. Pandav gave the example of Vietnam and Brazil in the fight against malnutrition. He said that India can learn from their experience. He said that India needs to focus on the use of resources.

 Poshan Abhiyan


 Prime Minister's Samagra Poshan Yojana - Poshan Abhiyan is the flagship program of the Central Government. It is being run to improve nutrition for children below six years of age, adolescent girls, pregnant women and lactating mothers. 


 Prime Minister Narendra Modi had started this program on March 08, 2018 in Jhunjhunu, Rajasthan. Keeping in view the objectives of Poshan Abhiyan, the Government has launched Mission Poshan 2.0 as an Integrated Nutrition Assistance Program.

Tuesday, September 6, 2022

7th September Important Current Affairs 2022

 

Liz Truss elected as 56th Prime Minister of United Kingdom

7th September Important Current Affairs 2022
Leader of the Conservative Party, Liz Truss (47) has been elected as the 56th prime minister of United Kingdom and will be sworn-in as PM of United Kingdom on September 6th, 2022.

She has succeeded present PM Boris Johnson, who will tender his resignation to Queen Elizabeth II.

She has been served as the foreign secretary since 2021. She has defeated rival Rishi Sunak with 57 per cent of the vote.

She will be third female prime minister to lead the country.


Captain B K Tyagi (Binesh Kumar Tyagi)appointed as new CMD of Shipping Corporation of India

• Capt. B. K. Tyagi has assumed charge as Chairman & MD of the Shipping Corporation of India Ltd (SCI) on 3rd September, 2022.

• Prior to this, he was the director, who was looking after the liner and passenger services division at SCI.

• He started his career as a trainee nautical officer and sailed on board various ships in different ranks including as master in SCI in 1990.

• SCI is a Navratna CPSE under the Ministry of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW).

• Founded: 2 October 1961, Mumbai


Carnatic vocalist T.V. Sankaranarayanan passes away

• Renowned Carnatic musician, TV Sankaranarayanhas passed away at the age of 77 due to cardiac arrest.

• He was the tourch bearer for Madurai Mani lyerstyle of Carnatic music.

• He had shared several stages with Madurai Mani lyer.

• He won the Madras Music Academy's Sangeeta Kalanidhi Award in 2003 and was honored with the Padma Bhushan in 2003.


Que:Who has been appointed the Chairman of Mahanagar Gas Ltd.? 


प्रश्नः महानगर गैस लिमिटेड का अध्यक्ष किसे नियुक्त किया गया है?


Answer: Mahesh V Iyer 

Mahesh Vishwanathan Iyer has been named the new chairman of Mahanagar Gas Limited (MGL), a state-run city gas provider.

Up until last month, Iyer worked for GAIL (India) Limited as the director of business development. MGL is promoted by Gail.

Iyer is the chairperson of Konkan LNG Limited and Central 

U.P. Gas Limited in addition to holding a directorship in ONGC Tripura Power Company Limited, according to a press release from MGL. Iyer was also a member of the core team of Gail for the implementation of various long-term and short-term strategies.


Que:Who has been appointed as the Brand Ambassador for Pintola?

प्रश्नः पिंटोला का ब्रांड एंबेसडर किसे नियुक्त किया गया है?

Answer: Sunil Chhetri

Pintola, the homegrown food brand, has got onboard the skipper of the Indian national football team, Sunil Chhetri, as brand ambassador.

The renowned Indian football player will be the face of the entity’s nut butter brand in a multi-year deal. 

With this collaboration, Chhetri has marked his first collaboration with an FMCG brand in the country. 

Pintola was launched in 2012


Que:New Crab Species named Ghatiana Dwivarna has been discovered in which part of India?

प्रश्नः घटियाना द्विवर्ण नामक नई केकड़े की प्रजाति भारत के किस भाग में खोजी गई है?

New Crab Species named Ghatiana Dwivarna





Ans:Karnataka

• Gopal Krishna Hegde, a wildlife enthusiast and photographer, found 

Ghatiana Dwivarna, a freshwater crab that lives under small rocks in the dense forests of the Western Ghats of Karnataka.

• The name of this new species of crab is derived from a Sanskrit word ‘dwivarna’ which means two-colored.

• This bright hued crab is the 75th fresh water crab of the Western Ghats.

• The ‘Kunabi’ tribe that is native to this region knew of this crab already.

• It is a venomous crab and is definitely non-edible species of crab.


Que:The book ‘Divorce and Democracy: A History of Personal Law in Post-Independence India’ talks about family law, religion, and gender politics in India is written by:

प्रश्न: पुस्तक 'डिवोर्स एंड डेमोक्रेसी: ए हिस्ट्री ऑफ पर्सनल लॉ इन पोस्ट-इंडिपेंडेंस इंडिया' भारत में पारिवारिक कानून, धर्म और लिंग राजनीति के बारे में बात करती है, इसके द्वारा लिखी गई है:

Ans:Saumya Saxena


Que:Which State/UT to host first-ever Mountain Bicycle World Cup?

प्रश्न: कौन सा राज्य/केंद्र शासित प्रदेश पहली बार माउंटेन साइकिल विश्व कप की मेजबानी करेगा?

Ans:Ladakh

In Ladakh, Leh town is all set to host the first-ever Mountain Bicycle, MTB, World Cup – the ‘UCI MTB Eliminator World Cup in India. Ladakh Police in collaboration with the Administration of Union Territory of Ladakh, the Cycling Association of India are organizing this International Cycling event

Sunday, September 4, 2022

4th-5th September 2022 Current Affairs

 


The great noted philosopher Sarvepalli Radhakrishnan was born in Tiruttani, India, in 1888, into a Telugu Brahmin family. At the age of 17, he began to study at the prestigious Madras Christian College from which he graduated in 1906 with a Master in philosophy.

Radhakrishnan’s written works include :

ü Indian Philosophy, 2 vol. (1923–27),

ü The Philosophy of the Upanishads (1924),

ü An Idealist View of Life (1932),

ü Eastern Religions and Western Thought (1939),

ü East and West: Some Reflections (1955). In his lectures and books he tried to 

interpret Indian thought for Westerners.

ü The Hindu View of Life

ü A Source Book in Indian Philosophy

ü Religion, Science and Culture

ü The Heart of Hindusthan

ü Living with a Purpose


He was elected to the Constituent Assembly in 1946. He served as ambassador to UNESCO and later to Moscow.


From 1931-1936, he was the Vice-Chancellor at Andhra University, and from 1939-1948, he was the Vice-Chancellor at Banaras Hindu University. And at Delhi University, he was the Chancellor from 1953-1962.In 1952, he became the first Vice President of India and in 1962, he became the second President of independent India.


Dr Sarvepalli Radhakrishnan: In 1954, the Government of India honoured him with the Bharat Ratna, the highest honour of the country. In 1963, he also received the Order of Merit and in 1975, the Templeton Prize.


Since 1962, Teachers' Day in India is celebrated on 5 September every year to pay tribute to Dr.Sarvepalli Radhakrishnan on his birth anniversary.

One more thing which we can't forget about him is that when he became the President of India, he accepted only Rs 2500 out of Rs 10,000 salary and the remaining amount was donated to the Prime Minister's National Relief Fund every month.He died on 17 April, 1975.



LS Speaker unveils statue of Swami Vivekananda at university in Mexico, first in Latin America


Unveiling the statue at the Autonomous University of State of Hidalgo in Mexico, he said the teachings and personality of Vivekananda have inspired people not only in India but across the world, according to the Lok Sabha Secretariat statement.

He also referred to Vivekananda’s address to the 1893 World’s Parliament of Religions in Chicago and said he had beautifully displayed the characteristics of Indian culture in his speech.


• Om Birla unveiled a bust of freedom fighter Dr Pandurang Khankhoje at Chapingo University in Mexico. Birla also visited Chapingo University, the oldest agricultural university in Latin America.

• He observed that India and Mexico have historically close relations and Mexico was the first country to recognize India as an independent country in 1947.



Que:The 8th World Junior Swimming Championships is held in which city?


Ans:Lima

• Apeksha Fernandes has become the first Indian woman to reach the final of the World Junior Swimming Championships.

• She finished 8th in the 200m women’s category event.

• Fernandes clocked her ‘Best Indian Time’ of 2:18.18 to qualify for the final.

• The 8th World Junior Swimming Championships is held in Lima, Peru.


Que:The first edition of the “World Health Summit for Pride of Homoeopathic held in which city?


Ans:Dubai

• The first edition of the “World Health Summit for Pride of Homoeopathicas held in Dubai.

• The summit aimed to educate and promote a homoeopathic system of medicine, drugs, and practices.

• Theme of summit – Diseases caused by climate change and global warming

• It was organised by Burnett Homoeopath Pvt Ltd & was addressed by Ashwini Kumar Choubey, MoS, Environment Forest & Climate change.

• Homoeopathy can be called as brahmastra against the diseases caused by climate change and global warming.


Que:Who has been appointed as Chairman and Managing Director (CMD) of NHPC?


Ans:Yamuna Kumar Chaubey

• Yamuna Kumar Chaubey has been appointed as Chairman and Managing Director (CMD) of NHPC.

• He succeeded Abhay Kumar Singh.

• Chaubey is currently Director (Technical) in NHPC & has been given additional charge of the post of CMD for a period of 3 months till a regular incumbent joins the post.

• Recent Appointment

• Chirman of DRDO – Samir V. Kamat

• Non-executive directors of RBL Bank – Gopal Jain & Sivakumar Gopalan

• NDDB Chairman – Meenesh Shah (extend 6 months)

• Director of the National Institute of Immunology (NII) – DebasisaMohanty


PM unveils new Naval Ensign ‘Nishaan’ at Cochin Shipyard in Kochi


Prime Minister Narendra Modi unveiled the new Naval Ensign during the commissioning ceremony for INS Vikrant - India’s 1st Indigenously built aircraft carrier. Indian Navy’s New Ensign, known as 'Nishaan' in Hindi, was unveiled in Kochi on 2nd Sept 2022. 

At the unveiling event of the Indian Navy’s Ensign, Prime Minister Narendra Modi said that "Indian Naval flags which carried a sign of slavery has been replaced with a new one inspired by Chhatrapati Shivaji Maharaj.” 

The new ensign which has been completely redesigned has dropped the Saint George’s Cross from the ensign which was carried forward from the pre-independence era. In terms of key elements included in the new Naval Ensign, the Indian National Flag continues to feature at the canton (top left corner of the flag). 

The new ensign also features an octagonal shied with a golden border within which the national emblem sits atop an anchor. Below the anchor, the Indian Navy’s Motto ‘Sam No Varunah’ is etched on the ensign.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes