Tuesday, September 20, 2022

Top 10 MCQ For All Exams 22 September 2022

 

20 September 2022 current affairs,Daily Current Affairs Booster,Current Affairs,September 2022 current affairs,current affairs 2022,Indresh RC,current affairs important questions,next exam current affairs,Daily Current Affairs,20 September 2022 current affairs in hindi,


[1] Which statement is not correct 

with reference to Railway Police 

Force (RPF)?

(a) Raising Day of RPF is celebrated 

on 20th September.

(b) RPF is not a statutory force.⬅

(c) It works under the Ministry of 

Railways.

(d) Presently the Director General 

of RPF is Sanjay Chander.

[2] Which country will send its first 

rover 'Rashid' to the Moon in 

November 2022?

(a) Bangladesh

(b) Qatar

(c) Iran

(d) United Arab Emirates⬅


[3] Pang Lhabsol Festival is related to 

which state?

(a) Assam

(b) Sikkim⬅

(c) Nagaland

(d) Meghalaya


[4] From where INS Ajay was 

decommissioned on September 19, 

2022?

(a) Kolkata

(b) Chennai

(c) Kochi

(d) Mumbai⬅


[5] Who has won the title of SAFF 

Women's Football Championship 

2022, on September 19, 2022?

(a) Bangladesh⬅

(b) Nepal

(c) Sri Lanka

(d) India


[6] Where is the All India Police Judo 

Cluster 2022 being organized on 

19-24 September 2022?

(a) Bhopal

(b) Mumbai

(c) Jaipur

(d) New Delhi⬅


[7] Which state has launched the 'CM 

Da Haisi' web portal on September 

19, 2022?

(a) Uttarakhand

(b) Kerala

(c) Manipur⬅

(d) Odisha


[8] Which film has been included as 

India's official entry in the Best 

International Feature Film 

category at the 95th Academy 

Awards (Oscars) 2023?

(a) Chhello Show⬅

(b) RRR

(c) The Kashmir Files

(d) KGF 2


[9] Which country has successfully 

cloned the world's first wildlife 

arctic wolf?

(a) Japan.      (b) Canada

(c) Russia.     (d) China⬅


[10]Recently the ICC has changed 

many rules of cricket. These will be 

implemented from when?

(a) October 01, 2022⬅

(b) November 01, 2022

(c) December 01, 2022

(d) January 01, 2023

Lucent (Based Question) for all competitive exams

 

Lucent (Based Question) for all competitive exams

Lucent (Based Question) for all competitive exams


Question 1. Which vitamin is produced in the body with the help of sunlight?

Answer – Vitamin D⬅


Question 2. After how many years is Halley's Comet visible?

Answer – 76 years⬅


Question 3. With the help of which waves do bats fly safely at night?

Answer – Ultrasonic wave⬅


Question 4. Which disease is caused by HIV virus?

Answer – AIDS AIDS⬅


Question 5. Which vitamin is helpful in blood clotting?

Answer – Vitamin K⬅


Question 6. What is the unit of ampere second?

Answer – Quantity of charge⬅


Question 7. Laughing gas is?

Answer – Nitrous oxide⬅


Question 8. Are scientific instruments protected from external magnetic influences?

Answer – In iron cover⬅


Question 9. What type of nuclear reaction takes place in nuclear power plants?

Answer – Nuclear Fusion⬅


Question 10. What is the instrument called 'pressure of gases'?

Answer – Manometer⬅


Important Physics Question📚


Q. When one or more forces act on a particle in such a way that when the particle returns to its initial state, it has the same kinetic energy as it was in the beginning, then what are the forces called.

Ans :- Protective force👈


Q. If its kinetic energy changes relative to the starting position when it comes back to the initial state, then what are these forces called?

Ans :- "Unprotective force"👈


Q. What is called the total capacity of an object to do work.

Ans :- Energy👈


Q. What is the energy from the Sun and the galaxies called?

Ans :- Solar Energy👈


Q. What is the energy stored in an object due to its heat or intermolecular forces called.

Ans :- Internal Energy👈


Q. What are the small metal tablets placed between the grooves of the moving wheels shaft or axles called.

Ans :- Ball Bearing👈


Q. The reference system in which Newton's laws of motion apply and the motion of the particle appears to be without acceleration in the absence of an external plane, is

 What is it called?

Ans :- Inertial instruction system👈


Q. What is the property of an object due to which it opposes the change of state in linear motion?

Ans :- Inertia👈


Q. What is the rate of change of velocity of an object called.

Ans :- Acceleration👈


Q. In which method mass, length, time are measured in kilogram, meter, second respectively.

Ans :- M.K.S. method👈


Q. The instrument used to measure and record the relative humidity of air is?

Ans :- Hygrometer👈


Q. How is the shape of our galaxy?

Ans :- Spiral👈


Q. What is the basic principle of operation of battery?

Ans :- Electrolytic👈


Q. If the length of a simple pendulum is halved, then the period of its swing?

Ans :- Decreases by multiplier👈


Q. Asteroids revolve around the Sun between which planets?

Ans :- Mars and Jupiter👈


Q. How is the cooling done in the refrigerator?

Ans :- By evaporation of volatile liquid👈


Q. Why can we hear short wave transmissions better in short waves than long wave transmissions?

Ans:- There is no effect of atmospheric disturbance on short waves.👈


Q. Longitudinal waves cannot pass through?

Ans :- Vacuum👈


Q. Electrostatic precipitator is used for the control of pollution of

Ans :- Air👈


Q. Which part of the sunlight heats the solar cooker?

Ans :- Infrared👈

Important GK GA GS Questions

 

महत्वपूर्ण जीके जीए जीएस प्रश्न

20 September 2022 current affairs,Daily Current Affairs Booster,Current Affairs,September 2022 current affairs,current affairs 2022,Indresh RC,current affairs important questions,next exam current affairs,Daily Current Affairs,20 September 2022 current affairs in hindi,


भारत में खोजा गया पहला सबसे पुराना शहर कौन सा था?

हड़प्पा👈


'स्वराज मेरा जन्मसिद्ध अधिकार' किसने कहा था?

बाल गंगाधर तिलकी👈


महात्मा गांधी के राजनीतिक गुरु कौन थे?

गोपाल कृष्ण गोखले👈


उत्तर भारत की पहली मुस्लिम महिला शासक/दिल्ली पर शासन करने वाली पहली महिला शासक कौन थी?

रजिया सुल्तान👈


सिंधु सभ्यता का बंदरगाह (बंदरगाह) कौन सा था?

लोथल👈


भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के संस्थापक कौन थे?

ए.ओ. ह्यूम👈


महात्मा बुद्ध द्वारा दिया गया प्रथम उपदेश कहलाता है?

धर्मचक्रप्रवर्तन👈


किस वेद की रचना गद्य और पद्य दोनों में हुई है?

यजुर्वेद:👈


भारत में पहला समाचार पत्र किसने शुरू किया था?

सैयद अहमद खान👈


किसके शासन काल में बौद्ध धर्म दो भागों में विभाजित था- हीनयान और महायान?

कनिष्क👈


लोदी वंश का अंतिम शासक कौन था?

इब्राहिम लोदी👈


प्रथम जैन संगीत कहाँ आयोजित किया गया था?

पाटलिपुत्र👈


इतिहासकारों ने दिल्ली के किस सुल्तान को 'विपरीतताओं का मिश्रण' बताया है?

मुहम्मद-बिन-तुगलकी👈


ऋग्वैदिक समाज की सबसे छोटी इकाई कौन सी थी?

परिवार या परिवार👈


किस शासक के पास शक्तिशाली नौसेना थी?

चोल👈


'संकीर्तन प्रणाली' के प्रवर्तक कौन थे?

चैतन्य👈


किस मुगल शासक को 'आलमगीर' कहा जाता था?

औरंगजेब👈


शहीद आजम की उपाधि से किसे सम्मानित किया गया?

भगत सिंह👈


साइमन कमीशन के खिलाफ प्रदर्शन के दौरान लाठीचार्ज में किस राजनेता की मृत्यु हो गई?👈

लाला लाजपत राय


वहाबी आंदोलन के प्रवर्तक कौन थे?

सैयद अहमद👈

Top 30 GK Questions And Answers For All Competitive Exams

 

20 September 2022 current affairs,Daily Current Affairs Booster,Current Affairs,September 2022 current affairs,current affairs 2022,Indresh RC,current affairs important questions,next exam current affairs,Daily Current Affairs,20 September 2022 current affairs in hindi,


Question 1:- In which state the National Conference of Tourism Ministers of States and Union Territories is being organized on 18-20 September?

Answer:- In Dharamshala of Himachal Pradesh.👈


Question 2:- Which football club has won the Durand Cup by defeating Mumbai City FC 2-1 in the final?

Answer:- Bengaluru FC.👈


Question 3:- Which state has become the first state to digitize property registration?

Answer:- Maharashtra.👈


Question 4:- The Chief Minister of which state has launched the Diagnostic Seva Express Clinic?

Answer:- Karnataka Chief Minister Basavaraj Bommai ji.👈


Question 5:- Which day is celebrated all over the world on 20 September 2022?

Answer:- International Day of Peace.👈


Question 6:- In which country 'U-19 Women's T20' World Cup 2023 will be played?

Answer:- In South Africa.👈


Question 7:- Which bank has appointed Sumat Kathpalika as its MD and CEO for three years?

Answer:- IndusInd Bank.👈


Question 8: - Which country's climate activist 'Vanessa Nakate' has been appointed as UNICEF's Goodwill Ambassador?

Answer:- Uganda.👈


Question 9:- Who has been appointed by the Mumbai Indians-owned franchise 'Mi Emirates' as its head coach?

Answer:- Shane Bond.👈


Question 10:- Which Union Minister has inaugurated 9 District Disability Rehabilitation Centers across the country?

Answer:- Union Minister of Social Justice and Empowerment Dr. Virendra Kumar ji.👈


Question 11:- China and which country will partner on the Moon Rover mission?

Answer:- United Arab Emirates.👈


Question 12:- Which Union Minister has inaugurated the 'Hyderabad Liberation Day' celebrations?

Answer:- Union Home Minister Amit Shah ji.👈


Question 13:- Which medal has Bajrang Punia won in men's 65kg category at the World Wrestling Championships in Belgrade?

Answer :- Bronze medal.👈


Question 14:- Which country's vice-captain Rachel Haynes has announced her retirement from all forms of cricket?

Answer: Australia.👈


Question 15:- Which country has topped in the recently released "Global Crypto Adoption Index 2022"?

Answer:- Vietnam.👈


Question 16:- Which is the best content providing channel of Telegram?

down - competition mirror👈


Question 17- When is the International Equal Pay Day held recently?

Answer – 18 September.👈


Question 18- Recently the Lieutenant Governor of which state has dedicated the 120 feet long national flag to the nation?

Answer- Jammu and Kashmir.👈


Question 19- Where has the National Conference of Tourism Ministers of States and Union Territories been organized recently?

Answer – Himachal Pradesh (Dharamsala).👈


Question 20- Recently who has become the CMD of LIC India Limited?

Answer – Prasanna Kumar Motupalli.👈


Question 21- Recently which state government will set up an institution like NITI Aayog?

Answer – Government of Maharashtra.👈


Question 22- Recently which state has launched 512 new Indira Rasoi?

Answer – Rajasthan.👈


Question 23- Recently who has become the first clean and clean state of India?

Answer – Andaman and Nicobar.👈


Question 24- Recently which state government has decided to introduce compulsory “Sports Period and No Beg Day” in schools?

Answer – Bihar.👈


Question 25- Recently which medal has Bajrang Punia won in 2022 World Wrestling Championship?

Answer – Bronze medal.👈


Question 26- Recently who has won the 131st edition of Durand Cup?

Answer – Bengaluru FC.👈


Question 27- Recently which state government will increase the reservation of Scheduled Castes from 6% to 10%?

Answer – Jharkhand.👈


Question 28- Which medal has been won by Devendra Jhajharia in the World Para Athletics Grand Prix recently?

Answer – Silver medal (Javelin thrower).👈


Question 29- Recently which state government has notified “Nanjarayan Tank” as a bird sanctuary?

Answer – Tamil Nadu.👈


Question 30- Recently who has inaugurated the Hyderabad Liberation Day celebrations?

Answer – Amit Shah (Home Minister).👈

Top 10 GK Questions

 

20 September 2022 current affairs,Daily Current Affairs Booster,Current Affairs,September 2022 current affairs,current affairs 2022,Indresh RC,current affairs important questions,next exam current affairs,Daily Current Affairs,20 September 2022 current affairs in hindi,

Q_21. Who invented wireless?

[RRB, 2009]

[A] Marconi✔

[B] Charles Kettering

[C] George Calle

[D] Jenab Grame


Q_22. Who was the inventor of fountain pen?

[RRB ASM/GG 2004]

[A] Waterman✔

[B] Parkar

[C] Chailpark

[D] Shaffer


Q_23. Wilhelm Röntgen invented -

[UPPCS 2005]

[A] Radio

[B] X-ray machine✔

[C] electric bulb

[D] electric motor


Q_24. The inventor of typewriter is -

[A] Davy

[B] Sholes✔

[C] Roengen

[D] Marconi


Q_25. The invention of the safety lamp is

[A] Marconi

[B] Davy✔

[C] Shoals

[D] Roentgen


Q_26. Who invented the electric bulb?

[SSC, 2014]

[A] Thomas Elva Edison✔

[B] James Watt

[C] Thomas More

[D] none of these


Q_27. Which of the following pair(s) is/are correctly matched?

1. Christopher Cockerell - Hovercraft

2. David Bushnell - Submarine

3. J. Sea Perrier - Steam Ship

Select the correct answer using the code given below-

[IAS, 2006]

[A] 1,2 and 3✔

[B] 1 and 2 only

[C] 2 and 3 only

[D] 1 and 3 only


Q_28. Who invented the electronic computer?

[MPPSC 2000]

[A] Eckert and Moushli✔

[B] Karl Benz

[C] Thomas Alva Edison

[D] Edward Taylor


Q_29. Who was the inventor of radar?

[BPSC 2008]

[A] Robert Watson✔

[B] Fleming

[C] Bushnell

[D] Austin


Q_30. The machine-gun was invented by -

[UPPCS, 2014]

[A] J. Ale. by Baird

[B] G. by browser

[C] by Karl Benz

[D] by James Puckle✔

Monday, September 19, 2022

Scientific Names of Some Major Crops


Scientific Names of Some Major Crops


Wheat - Titicum aestivum

Rice - Oryza sativa

Maize - live table

Millet - Penisitum typhidis

Chickpea - Cicer arietinum

Tur - Cagenous Cajun

Pea - pisum sativum

Peanuts - Arachis hypogea

Soybean - Glycine Max

Coffee - cafia arabica

Tea - Camellia sinensis


Today Current Affairs 21 September 2022

 

Today Current Affairs 21 September 2022


Question 1:- Who has become the new CEO of CSB Bank Limited?

Answer:- Pralay Mandal.👈


Question 2:- Which Union Minister has addressed the 75th Annual General Meeting of the Indian Banks Association in Mumbai?

Answer:- Finance Minister Nirmala Sitharaman ji.👈


Question 3:- Which country's Prime Minister Magdalena Anderson has announced her resignation?

Answer: Sweden.👈


Question 4: - Which country's tennis player Roger Federer has announced his retirement?

Answer:- Switzerland.👈


Question 5:- Which day is celebrated all over the world on 19th September 2022?

Answer :- International Dialogue like Pirate Day.👈


Question 6:- Who has given permission for invoicing, payment and settlement of trade in rupees?

Answer:- Central Government.👈


Question 7:- In which national park 8 cheetahs brought from Namibia have been released?

Answer: - In the Kuno National Park of the state of Madhya Pradesh.👈


Question 8:- Which commission has recently launched BLO e-magazine?

Answer:- Election Commission of India.👈


Question 9:- Which country's former umpire 'Asad Rauf' has passed away recently?

Answer:- Pakistan.👈


Question 10:- Which country has assumed the presidency of SCO to host the SCO Summit in 2023?

Answer:- India.👈


Question 11:- Which state government has started "State Wide Cleanliness Hi Seva Abhiyan"?

Answer:- Chhattisgarh State Government.👈


Question 12:- Who has reduced windfall tax on domestic crude oil, ATF, diesel exports?

Answer:- Central Government.👈


Question 13:- Which country will organize the 9th session of the governing body of the International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture?

Answer :- By India.👈


Question 14: - According to the recent report, who has become the second richest person in the world?

Answer:- Gautam Adani of India.👈


Question 15:- Which state will make a law to make Kannada language compulsory?

Answer :- Karnataka State.👈

Today Current Affairs 20 September 2022

 


20 September 2022 Current Affairs


Question 1: Which country has recently announced a $ 600 million arms package to Ukraine?

North America.👈


Question 2: Who has recently authored the book 'Ambedkar and Modi: Reformers Ideas Performers Implementation'?

Answer: Ilaiyaraja.👈


Question 3: Where was the conference on 'Emerging Law Issues' inaugurated recently?

Answer – Rajasthan👈


Question 4: Where scientists have prepared a new method to give TB vaccine?

Answer – IISc Bangalore.👈


Question 5: Who has become the '76th Chess Grandmaster' of India recently?

Answer: Pranav Anand.👈


Question 6: Which state government has decided to implement the remaining allowances of the 7th Pay Commission?

Answer – Gujarat.👈


Question 7: Which country's Navy has recently conducted the Kakadu 2022 military exercise?

Answer – Australia.👈


Question 8: Which state government has announced to name its secretariat after 'Dr B R Ambedkar'?

Answer – Telangana.👈


राष्ट्रीय आंदोलन की महत्वपूर्ण घटनाएं | Important events of the national movement

 

Important events of the national movement


राष्ट्रीय आंदोलन की महत्वपूर्ण घटनाएं


►1904 ➖ भारतीय विश्वविद्यालय अधिनियम पारित


►1905 ➖ बंगाल का विभाजन


►1906 ➖ मुस्लिम लीग की स्थापना


►1907 ➖ सूरत अधिवेशन, कांग्रेस में फूट


►1909 ➖ मार्ले-मिंटो सुधार


►1911 ➖ ब्रिटिश सम्राट का दिल्ली दरबार


►1916 ➖ होमरूल लीग का निर्माण


►1916 ➖ मुस्लिम लीग-कांग्रेस समझौता (लखनऊ पैक्ट)


►1917 ➖ महात्मा गाँधी द्वारा चंपारण में आंदोलन


►1919 ➖ रौलेट अधिनियम


►1919 ➖ जलियाँवाला बाग हत्याकांड


►1919 ➖ मांटेग्यू-चेम्सफोर्ड सुधार


►1920 ➖ खिलाफत आंदोलन


►1920 ➖ असहयोग आंदोलन


►1922 ➖ चौरी-चौरा कांड


►1927 ➖ साइमन कमीशन की नियुक्ति


►1928 ➖ साइमन कमीशन का भारत आगमन


►1929 ➖ भगतसिंह द्वारा केन्द्रीय असेंबली में बम विस्फोट


►1929 ➖ कांग्रेस द्वारा पूर्ण स्वतंत्रता की माँग


►1930 ➖ सविनय अवज्ञा आंदोलन


►1930 ➖ प्रथम गोलमेज सम्मेलन


►1931 ➖ द्वितीय गोलमेज सम्मेलन


►1932 ➖ तृतीय गोलमेज सम्मेलन


►1932 ➖ सांप्रदायिक निर्वाचक प्रणाली की घोषणा


►1932 ➖ पूना पैक्ट


►1942 ➖ भारत छोड़ो आंदोलन


►1942 ➖ क्रिप्स मिशन का आगमन


►1943 ➖ आजाद हिन्द फौज की स्थापना


►1946 ➖ कैबिनेट मिशन का आगमन


►1946 ➖ भारतीय संविधान सभा का निर्वाचन


►1946 ➖ अंतरिम सरकार की स्थापना


►1947 ➖ भारत के विभाजन की माउंटबेटन योजना


►1947 ➖ भारतीय स्वतंत्रता प्राप्तिराष्ट्रीय आंदोलन की महत्वपूर्ण घटनाएं


►1904 ➖ भारतीय विश्वविद्यालय अधिनियम पारित


►1905 ➖ बंगाल का विभाजन


►1906 ➖ मुस्लिम लीग की स्थापना


►1907 ➖ सूरत अधिवेशन, कांग्रेस में फूट


►1909 ➖ मार्ले-मिंटो सुधार


►1911 ➖ ब्रिटिश सम्राट का दिल्ली दरबार


►1916 ➖ होमरूल लीग का निर्माण


►1916 ➖ मुस्लिम लीग-कांग्रेस समझौता (लखनऊ पैक्ट)


►1917 ➖ महात्मा गाँधी द्वारा चंपारण में आंदोलन


►1919 ➖ रौलेट अधिनियम


►1919 ➖ जलियाँवाला बाग हत्याकांड


►1919 ➖ मांटेग्यू-चेम्सफोर्ड सुधार


►1920 ➖ खिलाफत आंदोलन


►1920 ➖ असहयोग आंदोलन


►1922 ➖ चौरी-चौरा कांड


►1927 ➖ साइमन कमीशन की नियुक्ति


►1928 ➖ साइमन कमीशन का भारत आगमन


►1929 ➖ भगतसिंह द्वारा केन्द्रीय असेंबली में बम विस्फोट


►1929 ➖ कांग्रेस द्वारा पूर्ण स्वतंत्रता की माँग


►1930 ➖ सविनय अवज्ञा आंदोलन


►1930 ➖ प्रथम गोलमेज सम्मेलन


►1931 ➖ द्वितीय गोलमेज सम्मेलन


►1932 ➖ तृतीय गोलमेज सम्मेलन


►1932 ➖ सांप्रदायिक निर्वाचक प्रणाली की घोषणा


►1932 ➖ पूना पैक्ट


►1942 ➖ भारत छोड़ो आंदोलन


►1942 ➖ क्रिप्स मिशन का आगमन


►1943 ➖ आजाद हिन्द फौज की स्थापना


►1946 ➖ कैबिनेट मिशन का आगमन


►1946 ➖ भारतीय संविधान सभा का निर्वाचन


►1946 ➖ अंतरिम सरकार की स्थापना


►1947 ➖ भारत के विभाजन की माउंटबेटन योजना


►1947 ➖ भारतीय स्वतंत्रता प्राप्ति

father of major branches of science

 

father of major branches of science


❇️*विज्ञान की प्रमुख शाखाओं के जनक*❇️


🌱  *जन्तु विज्ञान 👉🏻 अरस्तु* 


🏆 *आनुवांशिकी 👉🏻 जी. जे. मेण्डल *


🌴 *विकिरण आनुवांशिकी 👉🏻 एच जे मुलर* 


🌷 *आधुनिक आनुवांशिकी 👉🏻 बेटसन* 


🌹 *आधुनिक शारीरिकी 👉🏻 एंड्रियास विसैलियस* 


🐬 *रक्त परिसंचरण 👉🏻 विलियम हार्वे* 


💫 *वर्गिकी 👉🏻 केरोलस लीनियस*

 

🧩 *चिकित्सा शास्त्र 👉🏻 हिप्पोक्रेट्स* 


☄️ *उत्परिवर्तनवाद 👉🏻 ह्यूगो डी ब्रीज* 


🌟 *माइक्रोस्कोपी 👉🏻 मारसेलो माल्पीजी* 


💧 *जीवाणु विज्ञान 👉🏻 रॉबर्ट कोच* 


🌎 *प्रतिरक्षा विज्ञान 👉🏻 एडवर्ड जेनर* 


💥 *जीवाश्म विज्ञान 👉🏻 लिओनार्डो दी विन्ची* 


🌻 *सूक्ष्म जैविकी 👉🏻 लुई पाश्चर*


🌼 *जिरोंटोलॉजी 👉🏻 ब्लादिमीर कोरनेचेवस्की*


🌸 *एंडोक्राइनोलॉजी 👉🏻 थॉमस एडिसन*


🌝 *आधुनिक भ्रूणिकी 👉🏻 कार्ल ई वॉन वेयर*

 

🌾 *वनस्पति शास्त्र 👉🏻 थियोफ्रेस्टस* 


🍀 *पादप रोग विज्ञान 👉🏻 ए. जे. बटलर* 


🍂 *पादप क्रिया विज्ञान 👉🏻 स्टीफन हेल्स*


💦 *बैक्टिरियोफेज 👉🏻 टवार्टव दीहेरिल*


🍃 *सुजननिकी 👉🏻 फ्रांसिस गाल्टन*



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes